Víno vychutnáváme všemi receptory na jazyku i na patře a… prostě všemi. Hořké, slané, sladké a kyselé a nově prý také umami, což je nová chuť objevená až v roce 2000 a jde prý o delikátnost. Chuťové pohárky přicházejí na řadu v různém pořadí. Většinou nejčastěji přijde jako první vjem kyselost, následně sladkost a hořkost.
Chuť se tak důmyslně odhaluje a může se stát, že na “první dobrou” víno nezachutná, ale najednou pozvolna se v ústech promění v ohňostroj. Nebo v horším případě se ukáže, že za nadějným závojem se nachází pěkný patok.
Tenhle týden jsem se rozhodl zaměřit právě na proces pozvolné proměny v chuti vín. A vybral jsem si skvělého demonstranta - Modrý Portugal z Moravy a toskánské cuveé s odrůdou Trebbiano.
Žádné komentáře:
Okomentovat