Co hodnotím

Kyselinka, buket, tělo.
Ne, tak tím se skutečně nechci zabývat. Asi tuším, co se pod těmihle pojmy skrývá, ale daleko spíše si vybavím ovíněné poety, kteří květnatě adorují svahy, tratě, podloží a mluví a mluví a mluví. A je to informačně nabité jako pozdní lyrická poezie.
Mimochodem snad neexistuje špatná půda pro pěstování vína, alespoň podle etiket. Nevšimli jste si toho taky? Křemenec, jíl, opuka, pískovec, štěrk a spoustu dalších typů podloží jsou vždy záminkou je vystřihnout na zadní etiketě a pochválit, že dodávají révě to správné. 

Sám k výběru vína potřebuji vědět několik málo pro podstatných informací a často ale subjektivních informací:

Poměr cena výkon - Koupit drahé a dobré víno není zase tak složité jako koupit levné a dobré víno. Nebo úplně nejlépe skvělé víno za pár korun. To je skutečná radost. To je pro mě důležitější informace než, jestli má daný ročník lahve v nějakém žebříčku 91 bodů ze 100…

Splnění očekávání - Je to víno takové, jak se o něm veršuje na internetu a mezi odborníky? Nebo je vlastně úplně normální a větší roli u popisu hraje značka a fakt, že si lidi nechtějí připustit, že za x set korun si koupili pořádný bulík na nos? Jde mi o výhru zdravého rozumu nad pomyslnou aurou.

Druhý den - Jsem schopný si vybavit v čem bylo víno zajímavé, odlišitelné od ostatních ještě druhý den, nebo mi úplně zapadlo?
Suché nebo sladké - Jak moc sladké či naopak kyselé (suché) víno je mi pomáhá zjistit a naplánovat si k čemu si ho dám, a kdy ho otevřu.

Žádné komentáře:

Okomentovat