středa 9. září 2015

Portugalské červené: může uspět vedle Španělského?

Portugalsko si začíná budovat novou vinařskou image. Už nevsází jen na portské, desertní, dolihované víno, které se hodí k zákusku nebo po troškách jen tak na chuť. Pomalými krůčky si tento stát u Atlantiku buduje renomé “něčeho nového”.

Přesně tohle mě na vínech baví. Být neustále ve střehu a zkoušet novinky, objevovat nové vinařské kraje nebo hledat ty zapomenuté. Je to z části dobrodružství s každou skleničkou a trošku také nikdy nekončící hon za pokladem, kdy máte neustále pocit, že vám něco uniká mezi prsty.

Jakmile jsem zaregistroval dvě na sobě nezávislé doporučení, že Portugalsko je zajímavé, hned jsem ho plánoval vyzkoušet.

Na velký výběr moc nevsázejte. Portugalské vína u nás jen tak neprochutnáte, většinou narazíte jen na portské. Já popadl jedno červené víno v Global Wines v rozumné cenové kategorii. Na výběr jsem měl ze sedmi červených vín. Dvě se pohybovali kolem 115 korun, což mi přijde na dovážená vína jako nerozumně nízká cena, kde nemůžu očekávat žádnou kvalitu.  Čtyři se pohybovali od tří set výše, kde už zase není žádné umění narazit na dobré víno. Zůstalo tak na mě Evel Tinto Douro za 195 korun. 


Má jít o víno s “Intenzivní vůní ovoce, zeleného tabáku a sladkého koření. V chuti plné, suché, komplexní s pěkným závěrem. Aroma s tóny červeného bobulového ovoce a znovu tabáku.” Už jsme si zvykl, že mám jiné zážitky, než mi líčí distributor.

Aby to stálo za to, vzal jsem si na srovnání Rioju z vinařství Marqués de Cáceres. Ročník 2008. Z mého pohledu dost těžká váha. Věhlasný region, skvělý vinař, dobře uleželé. A srovnání stálo za to.

Grilovací víno proti zádumčivému

Evel Tinto se odkazuje na řeku Douro, kde se sklízí hrozny na portské. Můžeme obdivovat jistou odvahu. Jistota, že si někdo koupí v globálním měřítku portské je násobně větší než láhev Evelu Tinto. Na druhou stranu náklady na výrobu portského jsou daleko větší než na výrobu klasického vína, takže větší marže za trochu toho rizika asi stojí.


Víno je hladké, snadno pitelné a ploché. První hlt chutná stejně jako poslední. Nijak se nerozevře. Snad jen pokud s ním zapíjíte maso, třeba grilované, jak jsem to udělal já, tak hned poznáte, že si tahle kombinace dobře rozumí.
Ale pořád za dvě stovky si koupit nekomplikované víno ke grilu, pro to nemusíme jezdit do Portugalska, takové seženete kdekoliv. Takže za mě celkem nevýrazné víno. Bílé víno, o kterém se daleko více mluví, může být zajímavější. To jsem sice koupil, ale vypilo se dřív než jsem se k němu dostal se sklenkou já.

Vedle toho Rioja není žádné snadné povrchní víno. Uděláte dobře, když ho necháte prodýchat. Já v něm cítil výraznou hořkost a zároveň ovocnost. Uvědomuji si, že to může dělat spoustu lidem problémy, taky to není víno pro každého. Je to spíš pro ty, kdo si nad ním rádi posedí, prozkoumávají ho a mají samotné pití jako zážitek. Rioja je spíše hlavní náplní večera než kompars k jiné zábavě.

Žádné komentáře:

Okomentovat