čtvrtek 11. září 2014

Proč si koupit raději dražší Modrý Portugal

Modrý Portugal patří do kategorie odrůd, které vám přistane na stole, když si objednáte “flašku červeného” na nějaké řechtandě v sokolovně. Ve vzpomínkách mi zavání kyselým patokem, který svírá žaludek v pěst, barví zuby a ukládá rozjařené opilce k spánku v příkopě. Jak tedy chutná opravdu dobrý Portugal?


Vybírat vína podle toho jestli jsou jakostní, či přívlastková je jedna cesta vycházející z germánské tradice měřit cukernatost hroznů při sklizni. Slušně se v našich končinách taky podařilo rozjet apelace. Ty mají garantovat, že víno je typické pro svůj region, jako to dělají Francouzi či Italové. U nás jde o vína originální certifikace, se zkratkou VOC. Vážně, nedávno to bylo pár vinařství na znojemsku a teď už jsou hotová armáda. Podívejte sami.

Pokud se rozhodnete pro vína VOC, máte několik věcí jistých. Jde o sdružení, do kterého se vinaři přihlásí dobrovolně a sami si následně schválí, jestli je kvalita dostatečná. Víno tedy projde předvýběrem. Má jít jen o typické odrůdy pro daný region odkud vinař je a samotná odrůda má být sbírána na tratích, které odráží ve své révě, to čím je kraj specifický.  Vaše očekávání by tak právoplatně měla být na koupenou láhev vysoká. S tím se nutně pojí i další jistota - jistota, že víno bude dražší. Proč by to jinak vinaři dobrovolně podstupovali, že ano.


Modrý Portugal není odrůda, z kterého by vznikala nějaká velká, slavná vína. Svět si ji necení tolik jako Cabernet Sauvignon nebo Rulandské modré. Po pravdě ve světě se o této odrůdě ani moc neví. To ale neznamená, že je Modrý Portugal provinční, vždy špatné víno.

Naopak dobrý Modrý Portugal pro mě představuje skvělou volbu, když je sychravější, podzimní den a chci se zahrát, rozproudit a pookřát. Když je to dobře provedené víno, tak předvádí důmyslnou hru chutí, záhadu, které chcete přijít na kloub.

Záhada spočívá primárně v tom, že voní zkysle. Uvědomuji si, že to nezní jako dobré marketingové lákadlo, ale je to tak. Jenomže to zkyslé evokuje syrové víno, které působí autenticky, jako by se to nedělalo nějak průmyslově ale šlo o “víno jak od maminky”.

I v chuti se nejdříve ponoříte do kyselejší první vlny, která vybičuje chuťové buňky. A dobrý Modrý Portugal je v druhé fází pohladí, sladší, kořeněnou druhou vlnou. Objevovat tu druhou složku vína, je i o vlastní náladě. Portugal tak může různě chutnat podle toho, jak se sami cítíte.


Modrý Portugal VOC, Vinařství Syfany, 2011  
Poměr cena výkon: Na e-shopu vinařství stojí 250 Kč, v Praze, u obchodníků, na něj narazíte podle mě i daleko dráž. A víte co? Mě to víno za to stálo. Když už mám vzpomínat na české venkovské tancovačky a Modrý Portugal, tak ať jde skutečně o kvalitní láhev. V tomhle případě nemám chuť šetřit.

Splněné očekávání: Vinařství Syfany se tohle v-ó-céčko skutečně povedlo. Když otvírám Modrý Portugal, vždycky tak trochu čekám, že to bude jen kyselé červené barvivo, ale tohle je fakt komplexní víno.

Druhý den: Zase někdy, Modrý Portugale. A jsem zvědavý, co dalšího ve vinařství, jehož jméno mi spíš připomíná nějakou drogérku z výrobního družstva, dělají za parádu.

Suché - sladké: Střed.

Žádné komentáře:

Okomentovat