Milovníci vína dobře ví
že vinaři své vína i zcelují
Cuvée regionem moravské
Pozor bývá kravské
Za inspiraci k těmto veršům děkuji červenému cuvée 2008 od Botura a krásné první větě tohoto článku.
Samotná láveh mě nadchla svojí "insiderskou" odbytostí. Žádné etikety, jen holé sklo a bílý rychle črtnutý nápis. O zátku se už pokoušely se shora různé plísně a vůbec celý vizuální dojem byl, že jsem do ruky dostal poklad z potopené lodi. Čekal jsem, že to bude to nej.
Víte cuvée, nebo česky kupáž, či ještě více představitelně směska, je namixování dvou a více druhů vína do jednoho. Experti jsou na to Francouzi, kteří se tak snaží docílit, aby jejich vína byla každý rok více méně stejně dobrá. Cuvée je pro ně cesta, jak získat z každé odrůdy to nejlepší a smíchat to do ideálního poměru. Jedna odrůda dá vínu schopnost dlouhověkosti, jiná chuť a třetí třeba barvu nebo vůni.
Naši vinaři, zdá se, objevili jinou cestu: jak uplatnit vína, která by se jinak nedala moc pít. Nechci to zobecňovat, ale skutečně si myslím, že většinou se moravské cuvée skládá z vín, co sami o sobě neobstojí a úsilí se při míchání věnuje tomu, aby se to zamaskovalo. A nebo to moravským vinařům prostě jen zoufale nejde...
Většinou bylo cuvée z Moravy, které jsem měl fádní, impotentní, přiblbé. Pil jsem od Botura Zweigeltrebe a bylo úžasné. Cabernet Savignon? Taky úžasný. A tohel cuvée? Nic moc.. Ale nesoudím jen podle Botura. V Litomyšli, jsem zkoušel Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a cuvée... No a hádejte, které víno jako jediné bych si nekoupil znova? Přesně tak, cuvée.
Moravská cuvée se budu snažit obcházet obloukem. Čestnu výjimkou je řada Ego od Bzence. Pamatuji si, že to byl skvělý zážitek. Nebo cuvée, které vinaři dělají na počest rodiny, jako například super sladká Amálie od Kovacse.
Cuvée 2008 Botur
Samotná láveh mě nadchla svojí "insiderskou" odbytostí. Žádné etikety, jen holé sklo a bílý rychle črtnutý nápis. O zátku se už pokoušely se shora různé plísně a vůbec celý vizuální dojem byl, že jsem do ruky dostal poklad z potopené lodi. Čekal jsem, že to bude to nej.
Víte cuvée, nebo česky kupáž, či ještě více představitelně směska, je namixování dvou a více druhů vína do jednoho. Experti jsou na to Francouzi, kteří se tak snaží docílit, aby jejich vína byla každý rok více méně stejně dobrá. Cuvée je pro ně cesta, jak získat z každé odrůdy to nejlepší a smíchat to do ideálního poměru. Jedna odrůda dá vínu schopnost dlouhověkosti, jiná chuť a třetí třeba barvu nebo vůni.
Naši vinaři, zdá se, objevili jinou cestu: jak uplatnit vína, která by se jinak nedala moc pít. Nechci to zobecňovat, ale skutečně si myslím, že většinou se moravské cuvée skládá z vín, co sami o sobě neobstojí a úsilí se při míchání věnuje tomu, aby se to zamaskovalo. A nebo to moravským vinařům prostě jen zoufale nejde...
Většinou bylo cuvée z Moravy, které jsem měl fádní, impotentní, přiblbé. Pil jsem od Botura Zweigeltrebe a bylo úžasné. Cabernet Savignon? Taky úžasný. A tohel cuvée? Nic moc.. Ale nesoudím jen podle Botura. V Litomyšli, jsem zkoušel Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a cuvée... No a hádejte, které víno jako jediné bych si nekoupil znova? Přesně tak, cuvée.
Moravská cuvée se budu snažit obcházet obloukem. Čestnu výjimkou je řada Ego od Bzence. Pamatuji si, že to byl skvělý zážitek. Nebo cuvée, které vinaři dělají na počest rodiny, jako například super sladká Amálie od Kovacse.
Cuvée 2008 Botur
Poměr cena výkon: Ne že by bylo drahé. Cena kolem 130 korun je super, ale Botur má prostě lepší vína. Je to jako kdybyste se spokojili s tím, co si ohřívá v mikrovlnce Paulus, potom co celý den vařil jak o život.
Splněné očekávání: Naprosto nesplěné.
Druhý den: Kyselé víno, které vlastně nebylo ničím jiným zajímavé.
Suché - sladké: Suché.
Žádné komentáře:
Okomentovat