neděle 19. října 2014

Proč dělají v Rakousku známější Riesling? / Riesling, Willi Brundlmayer, 2013

O Rakouském Rieslingu, stejně jako o Veltlínském zeleném, se začínají dovídat i hodně žízniví Američané, kteří pokud nepředběhli Francouze v pití vína na hlavu, tak to brzo udělají. Proč se rakouské vína objevilo na jejich mapě, když ta naše stále zatím pořádně ne?


Na položenou otázku nelze z Prahy odpovědět z pozice nezávislého pozorovatele. Moravská vína jsou skvělá, stoprocentně mají na to, aby získaly globální věhlas, přestože…

...se tedy podle všeho slušně podvádí s hrozny, které se dováží dál z východu.
...když už moravský vinař jede do světě, tak aby si pak mohl na láhve nalepit, že vyhrál degustační soutěž, spíš, než že by jel vína prodávat.
...produkujeme snad nejdražší hrozny na světě. Jak jinak si vysvětlit, že se někomu vyplatí vozit hrozny s Francie a tady z nich dělat víno?


Kromě tohoto kritizovaného chování, které se plus mínus bude objevovat snad v každé zemi (alespoň tedy si myslím) se mi zdá, že je tady ještě jeden problém. Perspektivou Steva Jobse by se dalo říci, že většina našich vinařů neusiluje o co nejlepší vína. Nesnaží se udělat dokonalé víno. I když by samozřejmě nesouhlasili. Dělají víno po svém. A z rakouských vín jde více cítit, že se fakt snaží udělat harmonické, vybalancované víno.

Tenhle Riesling, který jsem dostal darem, je toho jasným důkazem. A navíc ještě dokládá, že přestože se snaží být světový, neznamená to, že přestává být rakouský. Ten typický vjem, že se víno v ústech rozvoní a začne hrát sladkými tóny, ve vínu zůstal. Navrch ale přidali i jemné minerální perlení, které svět tak miluje na německém Rieslingu. 

 

Riesling, Willi Brundlmayer, 2013

Poměr cena výkon:  Víno jsem dostal darem, takže se mi jeho výkon trochu hůře posuzuje. Každopádně účel splnilo, protože mě tahle pozornost dojala:)

Splněné očekávání: Velmi spokojený s výsledkem. Plně odpovídalo mému očekávání - kvalitní bílé víno, které udělá radost.

Druhý den: Mám v hlavě tu rakouskou paličatost s jakou se víno v ústech “rozjede” a jemné perlení ve skle, které dodalo nápoji pocit živosti.

Suché - sladké: Sušší.

Žádné komentáře:

Okomentovat