úterý 20. května 2014

Týden po kavárnách: Kosíkův Kabernet Kofola


Po delší době vidíte přátele, po hrozně dlouhé době jsem se dostal do Cafe Jericho, které jsme během školy okupovali, dobrá nálada a přesedání si k většímu stolu a co teď?Teď si dáme víno!

Cafe Jericho nikdy nemělo špatné vína, nečekal jsem ale rovnou, že mají ego na steroidech a budou o sobě tvrdit ve vyhledáči, že jsou “nejlepší kavárna a vinárna v praze” (důkaz). Spiš by mohli turisty vábit na nefalšovanou atmosféru intelektulního pražského začouzena.
Takže jaké víno? Padl návrh zkusit Cabernet Moravia. A já si uvědomil, že jsem ho nepil tak dlouho, že už vlastně nevím co to je. Věděl jsem jen, že to je český pokus dorovnat se německému genetickému inženýrství a mezi řádky jsem si už párkrát všiml mírného nacionalismu moravských vinařů, že tuhle odrůdu si ladí do parády, protože je ta naše. Pokazit se může milerka nebo veltlínek, ale kabernetek z Moravy? Nee!

Dostali jsme ročník 2011, ne že by to v Česku byl tak zajímavý údaj, ale pro věcnost. A víno bylo od vinařství Kosík. Čem je Kosík pro mě nejzajímavější? Určitě ne tím, že každá jeho lahev dostala aspoň osmdesát placek a ocenění (to má koneckonců každý vytrvalec-maratonec) ale tím, že když skočíte na jeho web, tak celou dobu vám bude pozornost odvádět fakt, že Kosík má i penzion, kam můžete přijet. A pak má teda i medailové vinařství, ale mimochodem na každém pokoji má i WC. Kosíkové vinaří už přes sto let a na pokojích mají i satelit. Po revoluci se vypracovali z výrobce sudového vína a dodavatele hroznů, a mimochodem do jejich penzionu můžete přijet už zítra, kapacitu mají až dvacet hostů. Asi tak se prezentují.

Tím mě teda pěkně štvou. Buď jim srdce buší pro víno nebo dělají košty pro víkendové nájezdníky. Ať si vyberou.

Kde ty kytky a hlavně fialky v Kabernetu z Moravy, vlastně jsou?
V menu v Jerichu slibovali zakulacené víno s fialkami. Klasická ovíněnál yrika. Po fialkách ani stopa, asi jsme lahev otevřeli v době, kdy ještě nekvetnou. Ale jinak Cabernet Moravia ze všeho nejvíc připomínal… kupodivu... Cabernet Sauvignon. Cabernet Moravia vznikl zkřížením Zweigeltrebe a Cabernetu Franc. Takže mají společného jednoho rodiče. Cabernet Moravia tak vlastně je Kofolou mezi Colami. Českou varinatou něčeho, co tady už bylo. A můžete to milovat a neřešit, nebo řešit,to je na vás. Mě osobně to přišlo trochu vodovější, ale jinak naprosto oukej.


Kosík - Cabernet Moravia 2011:

Poměr cena výkon: V Jerichu dostanete láhev za 170 korun. Je to moravské zemské, což obvykle není v nákupce dražší než 90 Kč. A je takovou Českou klasickou, že provozní restaurací u vína udělají krát dvě. Ale stále je to slušné víno, které dostanete pod dvě stovky i v restauraci. Obvyklejší je, že dostanete v podniku za dvě stovky kyselý vyplach střev, co taky chcete za dvě stovky, že ano? Proto jsem byl spokojený a případně vím po čem příště sáhnout v Jerichu, pokud se nerozhodnu zkusit něco nového.


Splněné očekávání: Vlastně žádné, protože to bylo rychlovíno, o které jsme moc nepřemýšlel. Nečekal jsem, že mě to vystřelí na horskou dráhu, nečekal jsem, že bude špatné. A bylo to přesně takové víno, jaké by měl rozumný člověk od kavárny čekat.


Druhý den: Druhé ráno úplně v pohodě. Bylo jemné, to si vybavím, trochu vodově nevýrazné.


Suché - sladké: Suší, jak obvykle zemské vína bývají. Trochu štípají.

Žádné komentáře:

Okomentovat