neděle 14. prosince 2014

Ke kořenům? Víno bez síry a nefiltrované víno

S blížícími se vánočními svátky to začíná lítat ze všech stran. Slova jako “tradiční”, “poctivé”, “původní” a tak dále a tak dále. I ve víně samozřejmě lze podobnou nálepku objevit. A čistě náhodou mám doma dvě beaujolais. Jedno je poctivě původně nefiltrované a druhé hlásí návrat k přírodě, protože je nesířené. Takže zajímavosti, jak od Bioježíška.


Vína z francouzského regionu Beaujolais se dělají z hroznů Gamay. Pokud nejste zasněný enolog, asi vám to nic neříká. Není se čemu divit! Jde o odrůdu, z které sice žije Beaujolais, kde prakticky nic jiného nepěstují, ale jinde se prakticky nevyskytuje. Abych byl přesný, Francie (Beaujolais a údolí Loiry) představuje 96 procent celosvětové výsatby této vinné odrůdy. Na druhém místě je Švýcarsko s dvěmi procenty a pak už vyloženě zkouší jestli se víno chytne nebo ne…

Trochu jsem pátral, proč je ta Gamay tak silně srostlá s Beaujolais a ukázalo se, že si tahle réva prožila život nechtěného dítěte. Ve čtrnáctém století ji šlechta v Burgundsku (pod kterou Beaujolais dlouho spadalo i jako vinařský kraj) chtěla zakázat. Podezíravá byla k chuti vína z této odrůdy, která byla všelijaká, jen ne taková, na jakou byla zvyklá. Kvůli tomu, že réva příliš nekoření do země, dává spíš hubená a kyselá vína. Nakonec šlechta dokázala alespoň to, že tuhle révu vyhnala na periférii, kde kvůli špatné půdě nikdo stejně něchtěl pěstovat Rulandské modré. A kupodivu Gamay tato půda naopak svědčí.


Jak to bylo historicky na štíru s chutí Gamay, tak za sebe musím napsat, že jsem neviděl ukázkovější hrozny na fotce. Gamay je rozhodně fotogenická odrůda, která vypadá jako by jí designoval nějaký naivista. Krasné, rovnoměrně velké a kulaté tmavé hrozny.

Gamay si tak musela počkat na svých pár let slávy až do sedmdesátých let, kdy získala věhlas díky mladému vínu z Beaujolais. Svět začal obdivovat jednoduchou ovocnou chuť. Teď už se ale prý svět zase trochu snobí a vadí mu ta “jednoduchost” chuti.


Beaujolais Nouveau 2014, Cuvée non Filtrée, Pierre Dupond

Nefiltrované víno je víno, kde vinař nechá i v láhvi dál působit kvasinky. Má se tak dostat všechno to “zdravíčko” z kvasinek, prý jde o různé vitamíny a příznivé látky, až do naší skleničky. A vždycky se ještě pomrkává, že sediment ve víně není na škodu, ale důkaz kvality. Nerozporuji to, ale žádný jsem v láhvi neměl a navíc mi po čtrnácti dnech od otevření první láhve přišlo, že se víno výrazně proměnilo. Už nebylo tak něžné a hebké, ale spíš kyselé. Začalo mi chutnat až potom, co jsem ho na pár hodin odložil jako nepitelné, a pak jsem se zakousl, že ho dorazím. Vzduch asi udělal své.

Poměr cena výkon: Cena do dvou set. Najdete zábavnější a zajímavější vína daleko levněji. Tohle je taková načančaná kavárnička v centru. Působí zajímavě, je ale dražší a dostanete průměrné kafe. Do takových podniků nerad chodím.

Splněné očekávání: Čekal jsem víc nějaké struktury, víc "nečistot" ve víně.

Druhý den: Kyselost vína.

Suché - sladké: Dost suché.


Beaujolais - Villages  Nouveau, Cuvée Nature, Pierre Dupond

Přírodní, nesířené víno, je docela jiný příběh než nefiltrované. Pointa nesířeného vína spočívá v tom, že se hrozny nechají kvasit (v tomto případě 20 dnů) i s peckami a šťopkami, které jsou plné třísloviny, která funguje jako přírodní konzervant. A ten pocit z výsledku je skutečně jedinečný. Pořád jsem si říkal, že to je takové víno jak z něčí zahrádky. Jako domácí marmeláda. Ale zároveň je lahodné, vyvážené a jde vidět, že ho udělal profík. 

Poměr cena výkon: Láhev se pohybovala ve stejné cenové skupině, jako nefiltrovaná, ale stála za to. Mám z ní úplně jiný pocit. Je to vedle mladých Beaujolais, které jsou lehké, slabé, najednou plné a docela intenzivní víno. Na jazyku cítíte že to je mnohem víc než jen obarvená voda. Jde o sebevědomé víno.

Splněné očekávání: Splněno do puntíku. Od vína, které se tváří jako přírodní, očekávám, že na mě tak bude působit, že v každém hltu to bude znát a to v dobrém slova smyslu. Žádný amaterismus vydávaný za bio kvalitu, tohle je přírodní víno jak má být.

Druhý den: Sametovost a struktura, pocit z vína.

Suché - sladké: Sušší ale přesto vyrovnané.

Žádné komentáře:

Okomentovat